NA SJEDNICI U MOSTARU

Federalna vlada utvrdila izmejne i dopune Budžeta za 2014. godinu

Front22.07.14, 11:01h

Federalna vlada utvrdila izmejne i dopune Budžeta za 2014. godinu
Federalna vlada utvrdila je na današnjoj 126. sjednici u Mostaru Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Federacije BiH za 2014. godinu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH

 

 

Rebalansirani Proračun za 2014. godinu iznosi 2.475.579.841 KM, što predstavlja povećanje od 106,2 milijuna KM ili 4,5 posto u odnosu na prethodne izmjene i dopune Proračuna Federacije BiH za 2014. godinu.

 

Više je razloga zbog kojih je Vlada FBiH odlučila da ponovo pristupi Izmjenama i dopunama Proračuna za ovu godinu. Jedan od njih je da je doznačavanjem sredstava od MMF-a ostvaren neplanirani višak primitaka, pa je bilo potrebno dio od domaćeg zaduživanja planiranih prethodnim rebalansom, zamijeniti ovim sredstvima. Također, bilo je potrebno planirati dodatna financijska sredstva kako bi bile preduprijeđene negativne posljedice prirodne nesreće

 

Kao i u prethodnom razdoblju, i u ovom dokumentu, nastavljena je fiskalna politika Vlade Federacije BiH orijentirana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom jačanju Federacije BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine.

 

Rebalansom Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine nisu izvršena nikakva značajnija povećanja rashoda unutar pojedinih proračunskih korisnika izuzev 25 milijuna KM za transfere PIO/MIO i 40 milijuna KM kreditnih sredstava za županije, osim prestruktuiranja sredstava unutar odobrenog okvira za tog proračunskog korisnika.

 

Povećanje transfera za PIO/MIO od 25 milijuna KM rezultat je procjene da će štete izazvane poplavama i klizištima imati negativne posljedice na prihode izvanproračunskih fondova, jer je zbog uništenih gospodarskih i proizvodnih kapaciteta, velikom broju radnika prekinut radni odnos i tako smanjen priliv sredstava po osnovu doprinosa.

 

U skladu s tim, Federalna vlada je odlučila planirati dodatna sredstva za ove namjene, kojim će biti ubrzana dinamika otplate duga i služit će kao pomoć zbog smanjenog priliva po osnovu doprinosa kako bi isplata mirovina tekla neometano.

 

Kako će se posljedice poplava i klizišta negativno odraziti i na niže razine vlasti u Federaciji, planirana su i financijska sredstva u iznosu od 40 milijuna KM, koja će biti realizirana na kreditnoj osnovi i pod istim uvjetima po kojima se Federacija Bosne i Hercegovine zadužila kod Međunarodnog monetarnog fonda. Ovaj iznos sredstava će utjecati na stabilizaciju i likvidnost proračuna pojedinih županija. Kriterije za dodjelu sredstava, te iznose kreditnih sredstava po pojedinim županijama naknadno će, donošenjem odluke, definirati Vlada Federacije BiH.

 

Dodatni iznos sredstava od 92 milijuna KM koji su od strane Međunarodnog monetarnog fonda uplaćeni kao pomoć za ublažavanje posljedica elementarne nepogode i pokrivanje smanjenja gubitka prihoda u Proračuna FBiH raspoređen je na način da je 27 milijuna KM iskorišteno kao pokriće smanjenog iznosa prihoda od indirektnih poreza, 25 milijuna KM planirano na ime verifikacije duga prema FZ PIO/MIO i 40 milijuna KM kao kreditna sredstva županijama.

 

 Vlada FBiH danas je utvrdila i, po istoj hitnoj proceduri uputila u Parlament, i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije za 2014. godinu kojim je predviđeno da će sredstva Proračuna na poziciji „Pozajmljivanje drugim razinama vlasti, županije“, biti odobrena županijama na kreditnoj osnovi, na osnovu kriterija, odlukom koju donosi Vlada. Prijenos sredstava bit će izvršen po Ugovoru o prenosu kreditnih sredstava po IV Stand-by aranžmanu MMF-a s Vladom FBiH, stoji u priopćenju.

 

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook