EMIR SULJAGIĆ UIME ONIH KOJI SE NAKON RATA 'NISU SNAŠLI'

Ova zemlja i ovaj narod trebaju nekog ko će ih predstavljati sve, a ne samo Bošnjake koji žive na Poljinama!

Front22.07.14, 10:51h

Ova zemlja i ovaj narod trebaju nekog ko će ih predstavljati sve, a ne samo Bošnjake koji žive na Poljinama!
Emir Suljagić kaže da se na predstojećim izborima kandidrao iz potrebe da ukaže na to da danas postoje dvije vrste Bošnjaka: „Bošnjaci 'bijelci' koji imaju pravo da upravljaju ovom zemljom, i Bošnjaci 'crnci' koji to pravo nemaju, i da progovori uime ovih drugih

 

 

Mnogo je toga što sam preživio i doživio i što bih mogao sabrati u motive, ali ponajprije je to moje uvjerenje da niko u ovoj zemlji ne govori uime tihe većine građana ove zemlje, uime onih koji se - kako reče aktuelni član Predsjedništva iz reda Bošnjaka - „nisu snašli“, kazao je kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Emir Suljagić u intervjuu Agenciji FENA, govoreći o tome šta ga je motiviralo da prihvati kandidaturu.


- Posljednje što sam doživio bila je 'klaonica' pregovora političkih stranaka koje će učestvovati zajedno u entitetu RS kroz koaliciju „Domovina“ i uvid koji sam stekao u politiku, nespremnost zvaničnog Sarajeva da pogleda, a kamoli da uradi bilo šta za ostatak Bosne i Hercegovine i istovremena spremnost da uništi sve ako dođe u pitanje jedna ili dvije fotelje u Sarajevu - navodi Suljagić.


To ga je, kaže, učvrstilo u uvjerenju da ne može stajati postrani i „učestvovati u isporuci ove zemlje u ruke onih koje već dvije decenije Bosna zanima isključivo od Baščaršije do Marijin-Dvora, odnosno od ulaza u BH Telecom do ulaza u Elektroprivredu BiH“.


Dodaje da se kandidirao i da ukaže na to da danas postoje dvije vrste Bošnjaka: „Bošnjaci „bijelci“ koji imaju pravo da upravljaju ovom zemljom, i Bošnjaci „crnci“ koji to pravo nemaju, i da progovori uime ovih drugih“.

 

Ova zemlja i ovaj narod u Predsjedništvu trebaju nekoga ko će ih predstavljati sve, bez obzira na to gdje žive - i tamo gdje su manjina - a ne samo one Bošnjake koji žive na Poljinama.


- Da kažem da me nimalo ne obavezuje ako je bilo ko pomislio da je pola Bosne mogao prepisati Radovanu Karadžiću. Ako sam 1992. godine kao Bošnjak iz Bratunca, samo zbog toga što jesam, mogao izgubiti život, onda kao Bošnjak iz Bratunca mogu da se kandidujem za člana Predsjedništva BiH 2014. godine. Jer, ova zemlja i ovaj narod u Predsjedništvu trebaju nekoga ko će ih predstavljati sve, bez obzira na to gdje žive - i tamo gdje su manjina - a ne samo one Bošnjake koji žive na Poljinama - kazao je Suljagić.


Na pitanje koje su, po njegovom mišljenju, njegove prednosti u odnosu na ostale kandidate za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, Suljagić kaže da je njegova prva prednost u tome što se u politici prije svega vodi vrijednostima.


- Obrazovaniji sam od ostalih kandidata, imam vrlo jasnu viziju ove zemlje i spreman sam joj podrediti sve svoje kapacitete. Pokazao sam da znam šta i kako trebamo raditi da dokrajčimo aparthejd koji vlada na jednoj polovici naše zemlje. U posljednje dvije godine sam, kolokvijalno kazano, „s livade“ pokrenuo inicijativu „Glasaću za Srebrenicu“, koju će historija cijeniti kao najveći udar na ideologiju genocida i etničkog čišćenja u ovoj zemlji i uspješno posredovao u pregovorima sedam probosanskih političkih stranaka o nastupu na zajedničkoj multietničkoj listi na izborima u entitetu RS. To se posljednji put dogodilo 1998. godine, a tada je bio potreban autoritet prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, da se to dogodi - kazao je Suljagić.


Dakle, dodao je, u stanju sam ujediniti ljude na temelju vrijednosti, na temelju ideje i „imam vrlo opipljive rezultate iza sebe“.


Suljagić navodi da su najveći nedostaci bosanske politike danas odsustvo vizije i sposobnosti da se ta vizija provede u djelo.


- A snaga i jasnoća vizije je razlika između ozbiljnih političara i političkih projekata i slučajnih prolaznika kroz politiku. Ova zemlja nema vremena za ljude koji se dvadeset godina kane, pričaju da „bi trebalo“ i da će „se riješiti“, za ljude koji ne znaju šta hoće, i ne umiju da to urade i u rijetkim situacijama kad znaju šta hoće - kazao je Suljagić.


Upitan šta će biti u fokusu njegove predizborne kampanje, odnosno prioriteti u programu rada ukoliko bude izabran, Suljagić je odgovorio: „Tu smo da ponudimo drugačiju viziju zemlje“.

 

Snaga i jasnoća vizije je razlika između ozbiljnih političara i političkih projekata i slučajnih prolaznika kroz politiku. Ova zemlja nema vremena za ljude koji se dvadeset godina kane, pričaju da „bi trebalo“ i da će „se riješiti“, za ljude koji ne znaju šta hoće, i ne umiju da to urade i u rijetkim situacijama kad znaju šta hoće.


- Demokratska fronta sa Željkom Komšićem na čelu prerasta u pokret i okuplja ljude koji vjeruju da se o vrijednostima ne može pregovarati. Kada je Komšić napustio SDP, to je bilo u vrijeme kada su Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović pregovarali i dogovorili o različitoj vrijednosti glasa građanina BiH u Posušju i u Goraždu. Jednostavno, DF je nastao kao odgovor na mešetarenje osnovnim vrijednostima i slobodama - kazao je Suljagić.


Moji prioriteti, dodao je, bit će snažna vanjska politika „u kojoj ćemo strateški djelovati, ponovno okupljati naše prijatelje u svijetu, te braniti suverenitet ove države s jasnim i trajnim planom djelovanja“.


Po njegovim riječima, usko definirane ovlasti su do sada redovno bile izgovor za nerad: mjesto člana Predsjedništva ima težinu koja je i više nego dovoljna da se jako mnogo stvari pokrene, iako ne moraju imati izravne veze s ovlastima.


- Stoga će u domovini moj fokus biti zaštita svih onih koji su marginalizovani, svih onih čiji se glas ne čuje. Kratkoročno, mislim da naš prvi vanjskopolitički prioritet mora biti što skorije pristupanje NATO-u, odnosno za početak ispunjavanje uslova za pokretanje Akcionog plana za članstvo - kazao je Suljagić.


Dodao je da svi oni koji misle da su prijetnje po integritet i suverenitet naše zemlje otklonjene, "žive u iluzijama".


- U entitetu RS na vlasti imate kliku koja će, ukoliko uvidi da gubi vlas, krenuti u sistematsko izazivanje nasilja, kao što je radila čak i na vrhuncu poplava, samo da bi spriječila ljude u ovoj zemlji da pruže ruku jedni drugima. A u slučaju Ukrajine smo najbolje vidjeli koja je razlika između zemalja članica NATO-a i onih koje to nisu - kazao je Suljagić.


U razgovoru je naveo da će njegovu kampanju finansirati Demokratska fronta - Željko Komšić „u skladu sa zakonima ove zemlje i potpuno transparentno“.


(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook