Barack Obama

Ne želim više vidjeti ubijanja civila u Gazi

Front21.07.14, 21:20h

Ne želim više vidjeti ubijanja civila u Gazi
Predsjednik SAD-a Obama dao jasne upute ministru vanjskih poslova Kerryju pred predstojeće pregovore o primirju na Bliskom istoku

 
Američki predsjednik Barack Obama izjavio da ne želi vidjeti dodatno prolijevanje krvi civila u Gazi, ali i dalje brani pravo Izraela na odbranu od raketnih napada i napada putem podzemnih tunela koje izvode pripadnici Hamasa, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Istakavši da je šef američke diplomatije John Kerry već otišao na Bliski istok sa inicijativom uspostavljanja primirja, Obama je kazao da je Kerryju pred put naložio da uloži maksimum ka okončanju neprijateljstava i poručio mu da ne želi više vidjeti da je neki civil ubijen.

 

"Već sam i ranije govorio da Izrael ima pravo da se brani od Hamasovih raketnih napada i onih putem tunela. Izrael je već u velikoj mjeri oštetio terorističku infrastrukturu Hamasa u Agzi", kazao je Obama.

 

Izrazivši zabrinutost zbog stalnog porasta broja ubijenih palestinskih civila i ljudskih gubitaka na izraelskoj strani, Obama je kazao da prioritet cijele međunarodne zajednice trenutno mora biti uspostava primirja kojom će okončati stradanje nevinih civila u Gazi i Izraelu.

 

"Zato sam i ja Kerryju dao naredbu da izvrši sve pritiske kako bi došlo do uspostave sporazuma o prekidu neprijateljstava i to na bazi sporazuma o primirju koji je postignut u novembru 2012. godine", kazao je Obama.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook