FOTO/ UOČI SUTRAŠNJE DŽENAZE U PRIJEDORU

Jezive slike iz Kozarca: 283 tabuta pred očima neutješnih majki i očeva

Hronika19.07.14, 18:57h

Jezive slike iz Kozarca: 283 tabuta pred očima neutješnih majki i očeva
Majke, sestre, braća i mnogobrojna rodbina rukama dodiruju tabute svojih najmilijih koji će nakon 22 godine pronaći svoj smiraj

 

 

Članovi porodica žrtava genocida na rukama su iznijeli 283 tabuta sa žrtvama, ubijenim Bošnjacima i sanduk sa posmrtnim ostacima jednog Hrvata koji će biti ukopani sutra na različitim mjestima u Prijedoru, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

Tabuti su doneseni do mjesta predviđenog za klanjanje kolektivne dženaze i sahrane koja će biti obavljena sutra.


Majke, sestre, braća i mnogobrojna rodbina rukama dodiruju tabute svojih najmilijih koji će nakon 22 godine pronaći svoj smiraj.


Neutješne majke sjede kraj tabuta svojih muževa i sinova, plaču i opraštaju se od najmilijih koji su svirepo ubijeni, većinom ispred svojih domova, tokom proteklog rata.


Konvoj sa 284 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava Prijedora, koji je danas u ranim popodnevnim satima krenuo iz Šejkovače kod Sanskog Mosta, nakon prolaska kroz Sanski Most i Prijedor, stigao je u Kozarac gdje će u nedjelju biti obavljena kolektivna dženaza i ukop.


Tabuti sa posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava prevezeni su iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu do stadiona u Kozarcu kod Prijedora, gdje će u nedjelju biti klanjana dženaza za 283 stradala Bošnjaka i obavljena sahrana za jednog Hrvata.


Tužna kolona sa tabutima je na putu do Kozarca prošla kroz Sanski Most i Prijedor.


Kolektivnu dženazu će u nedjelju na stadionu u Kozarcu predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.  Prethodno će prigodna obraćanja imati predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, kao i predstavnici porodica žrtava.


Iz Predsjedništva BiH saopćeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić položiti cvijeće te potom prisustvovati zajedničkoj dženazi i posljednjem ispraćaju 284 ekshumiranih i identificiranih civilnih žrtava rata u periodu od 1992. do 1995. godine na području i sa područja općine Prijedor, u nedjelju, u Kozarcu, na nogometnom igralištu FK Bratstvo.


Nedjelja, 20. juli, proglašen je Danom žalosti u znak sjećanja na prijedorske žrtve samo na jednom dijelu teritorija BiH, u Federaciji BiH, odlukom Vlade FBiH. Tog dana će državne zastave u FBiH biti spuštene na pola koplja.


Vijeće ministara BiH nije dobilo inicijativu, tako da 20. juli nije proglašen danom žalosti na cijeloj teritoriji BiH.


Najmlađa žrtva među onima koji će biti sahranjeni u nedjelju je Elvis Šarčević, koji je imao 13 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva je Salih Kadirić, koji je imao 77 godina. Među 284 žrtve nalaze se 283 žrtve bošnjačke nacionalnosti i jedna hrvatske, Ante Dolić.


Bit će obavljen ukop 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica.


(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook