POČINJE 15. AUGUSTA

Filmski omnibus 'Mostovi Sarajeva' otvara Takmičarski program igranog filma SFF-a

Kultura17.07.14, 14:33h

Filmski omnibus 'Mostovi Sarajeva' otvara Takmičarski program igranog filma SFF-a
Gala projekcijom filmskog omnibusa ''Mostovi Sarajeva'' s rediteljskim potpisom trinaest autora bit će otvoren Takmičarski program igranog filma ovogodišnjeg 20. Sarajevo Film Festivala (SFF), najveće regionalne filmske smotre koja će biti održana od 15. do 23. augusta.

 

 

To je samo jedno od 13 ostvarenja koja će biti prikazana u okviru ovog festivalskog programa, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije SFF-a u Sarajevu, uz ocjenu da se veliki broj filmova ovaj put bavi temama identiteta i pripadanja, te sukobom između tradicionalnog i savremenog.

 

Od toga, devet filmova je u konkurenciji koji se takmiče za nagrade Srce Sarajeva, dvije su gala projekcije te dva omnibusa izvan konkurencije. Također, u okviru ovog programa bit će zabilježene tri svjetske premijere, jedna internacionalna te pet regionalnih.

 

Film "Ja sam Beso" reditelja Lashe Tskvitinidzea iz Gruzije, priča je o odrastanju u gruzijskoj provinciji razapetoj između modernog i tradicionalnog u atmosferi tranzicije, dok se debitant Ádám Császi u filmu "Zemlja oluja" direktnije bavi pitanjem homoseksualnosti. Drugi gruzijski film u konkurenciji "Nevjeste" rediteljice Tinatin Kajrishvili donosi priču o ženi u tridesetim godinama čiji partner služi desetogodišnju zatvorsku kaznu te prikazuje prepreke koje ona mora proći da bi ga vidjela.

 

"Macondo" rediteljice Sudabeh Mortezai iz Austrije donosi priču kroz oči jedanaestogodišnjeg dječaka o drugoj strani austrijskog društva, izbjeglicama i njihovoj borbi da se prilagode novoj sredini, dok je debitantski film turskog reditelja Erola Mintasa "Pjesma moje majke" emotivna priča o odnosu sina i majke koja, otrgnuta iz svoje sredine, traži jednu pjesmu iz svog kraja, a zapravo žudi za povratkom.

 

Grčki film "A Blast", drugi igrani film Syllasa Tzoumerkasa, tragična je priča o osveti, ispričana kroz komadiće sadašnjosti isprepletene s bliskom i daljom prošlošću, dok se rediteljica Andrea Štaka vraća u Takmičarski program SFF-a filmom "Cure - život druge". To je njen drugi igrani film, u kojem uspješno suprotstavlja realno i imaginarno, racionalno i iracionalno, i to kroz priču jedne epizode u životu tinejdžerke koja iz Švicarske dolazi u ratni Dubrovnik.

 

Isa Qosja u Sarajevo dolazi s filmom "Tri prozora i vješanje" čija je radnja smještena u kosovsko selo, a tematizira tradiciju i pitanje ponosa u suočavanju s istinom, dok se jedan od značajnijih svjetskih savremenih umjetnika reditelj Kutlug Ataman pridružuje konkurenciji s filmom "Janje", u kojem donosi priču o djeci.

 

- Ovogodišnja selekcija donosi filmove koji tvoreći svoje vlastite, nove svjetove, hrabro upiru prst na probleme današnjice. Ovi filmovi ne nude konačne odgovore na probleme koje tematiziraju, već daju prostor za promišljanje i razgovor - istaknula je selektorica Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić.

 

Ona je ocijenila da su širenjem regije u određenom smislu potisnuti filmovi s područja bivše Jugoslavije, naglasivši da je osnovni kriterij za uvrštavanje u takmičarski program bio kvalitet.

 

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra naglašava da će ovogodišnje 20. festivalsko izdanje predstavljati i zaokruženje svega što je rađeno proteklih godina u okviru SFF-a, uz naglasak da je svako novo izdanje Festivala predstavljalo korak naprijed u kvaliteti.

 

Pored omnibusa "Mostovi Sarajeva", mozaika umjetničkih gledišta na Sarajevo, druga gala projekcija je "Bijeli bog" mađarskog reditelja Kornela Mundruczóa. Priča je to o 13-godišnjoj djevojčici čije odvajanje od psa dovodi do pseće pobune protiv ljudskog roda.

 

Izvan konkurencije bit će prikazana dva omnibusa koja se sastoje od inspirativnih i ambicioznih kratkih filmova - "Kvintet" i "Jednaki", koji će u okviru programa imati  svjetske premijere.

 

Također je predstavljen i program Fokus u okviru kojeg će biti prikazano sedam ostvarenja, te Takmičarski program kratkog filma s deset ostvarenja gdje se autori sve češće poigravaju s filmskim sredstvima, udaljavajući se od konvencionalnog.

 

Ujedno, danas je potpisan i ugovor o nastavku saradnje SFF-a sa zvaničnim prevoznikom filmova DHL-om i zvaničnom zaštitarskom agencijom Securitas.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook