Izvještaj State departmenta o stanju u našoj državi

Korupcija, pravosuđe, porezi i ostaci socijalizma tjeraju investitore iz BiH!

Biznis Klub13.07.14, 13:41h

Korupcija, pravosuđe, porezi i ostaci socijalizma tjeraju investitore iz BiH!
Bosna i Hercegovina još uvijek ima velike probleme da privuče strane investitore, jer se oni suočavaju sa nizom prepreka od korupcije, slabog pravosuđa, kompliciranih i netransparentnih procedura do loših zakona i infratstrukture, navodi se u najnovijem izvještaju američkog State departmenta o investicijskoj klimi u BiH za 2014. godinu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

 

- Političko okruženje u BiH, zajedno sa pritiscima globalne krize, zaustavilo je mnoge ključne reforme – navodi se u izvještaju.

 

Korupcija je, kako ističu iz Vašingtona, dominantna u mnogim političkim i ekonomskim institucijama u BiH i ključni razlog što američke kompanije ne dolaze u BiH.

 

- Korupcija odbija strane investicije, spriječava ekonomski rast i razvoj, iskrivljava cijene i potkopava vladavinu prava. Američke kompanije moraju biti oprezne, procijeniti klimu za poslovanje i imati efektivan program da spriječe korupcija. Komplicirani administrativni sistem u BIH nije transparentan i otvara prilike za korupciju. Ima mnogo nivoa vlasti koje traže „naplatu usluga“ – kažu iz State departmenta opisujući situaciju u BiH.

 

Prema njihovim navodima, plaćanje mita kod dozvola, posebno građevinskih, ili bilo kojih drugih vrsta procesa, uobičajeno je.

 

Također, američka administracija upozorava na velike državne namete potencijalnim investitorima i kompanijama u BiH. Ističu troškove doprinosa na plaće koje su u FBiH 69 posto plaće, a u RS 52 posto.

 

- Zakoni o radu i penzijskom osiguranju su prepreka investicijama. Radna snaga u BiH je nešto jeftinija nego na zapadu i ima sve više onih koji imaju univerzitetske diplome. Ali, u mnogi sektorima kao što je građevinarstvo, informacione tehnologije i zdravstvo je došlo do pada stručnosti u posljednjoj deceniji. Razlog tome je nedostatak edukacije, posla i odlazak stručnjaka – navodi se u izvještaju.

 

Uz to, Vašington smatra da su koletivni ugovori, zaostatak socijalističkog sistema, prepreka investitorima, a da su porezi za radnike veliki zbog čega mnogi raste siva ekonomija, prenosi NAP.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook