VEČERAS FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA

Nijemci žele četvrti, a Argentinci treći naslov

Sport13.07.14, 09:57h

Nijemci žele četvrti, a Argentinci treći naslov
Na stadionu Maracana u Rio de Janeiru večeras će biti odigrana finalna utakmica 20. svjetskog prvenstva u nogometu.

 



U 21 sat po srednjoevropskom vremenu sastat će se selekcije Njemačke i Argentine. Nijemci će pokušati doći do svog četvrtog, a Argentinci do trećeg naslova prvaka svijeta.



Njemačka je pokazala više u dosadašnjem dijelu prvenstva i ima ulogu favorita. Izabranici selektora Joachima Loewa u polufinalu su "razbili" domaću selekciju sa 7:1 i na taj način istakli kandidaturu za osvajanje prve titule nakon 1990. godine.



Njemačka ima najkompaktniju i fizički vjerovatno najmoćniju ekipu na prvenstvu, jaku na svim dijelovima terena. S druge strane, kao najjače oružje Argentinaca uoči početka prvenstva predstavljao je napad predvođen najboljim igračem svijeta Lionelom Messijem.



No, Messi nije imao podršku u ostalim napadačima te je Argentina u šest utakmica postigla svega osam golova, od kojih samo dva u tri utakmice nokaut faze.



Ovo će biti treće finale svjetskih prvenstava između Argentine i Njemačke. Argentinci su slavili u Meksiku 1986., a Njemačka je bila bolja četiri godine kasnije u Italiji. Nijemci su bili uspješniji i u naredna dva okršaja na svjetskim prvenstvima. Na svom terenu su eliminirali Argentince u četvrtfinalu boljim izvođenjem jedanaesteraca, a na prošlom SP-u u Južnoj Africi slavili su sa 4:0, također u četvrtfinalu.



Posljednji duel te dvije reprezentacije, prijateljski meč odigran 2012. u Frankfurtu, pripao je Argentincima koji su slavili s 3:1.



Sada se dvije ekipe pripremaju za treće međusobno finale u kojem Argentina želi slaviti u zemlji najvećeg rivala i doći do prve titule nakon 28 godina.



Ova utakmica također je šansa za Lionela Messija da zauzme mjesto u društvu nogometnih velikana. Messi je osvojio sve na klupskoj razini, dobitnik je četiri "Zlatne lopte", a nedostaje mu jedino titula s reprezentacijom.



S druge strane, Njemačka ima priliku da postane prva evropska reprezentacija koja je osvojila titulu na južnoameričkom kontinentu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook