PREDIZBORNA ANALITIKA: Dogovor Predsjedništvo gradi

Šta u Širokom (ni)su dogovorili Komšić, Radončić i Čović!?!

Front12.07.14, 18:24h

Šta u Širokom (ni)su dogovorili Komšić, Radončić i Čović!?!
Ovih dana u javnost izlaze informacije o tajnom sastanku čelnika Demokratske fronte, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza za bolju budućnost, o njihovim kandidatima i formulama za preuzimanje vlasti nakon oktobarskih izbora.

 

Piše: Almir KOŠ

 

Poznato je da hercegovačko sunce uvijek dobro grije, a to je vjerovatno bio jedan od razloga što je nedavno u Širokom Brijegu održan tajni sastanak trojice čelnih ljudi najjačih opozicionih partija u BiH. Radilo se o sastanku Željka Komšića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića, a tema sastanka bili su kandidati ovih stranaka za članove Predsjedništva BiH, ali i vjerovatna postizbrona koalicija ove tri stranke.

 

Izgirani dogovori

 

Međutim, izgleda da priča oko kandidata za Predsjedništvo BiH nije išla u pravom smjeru, što dokazuje i nedavno nezgrapno saopštenje Demokratske fronte od tri i po rečenice, poslano medijima u pola deset navečer. Naime, na sastanak se došlo radi priče oko kandidata, odnosno međusobnog podržavanja kandidata, pa je tako DF odustajanjem od kandidature Damira Marjanovića za hrvatskog člana, trebao podržati Dragana Čovića i njegovu kandidaturu, a iste aršine Komšić bi upotrijebio i za bošnjačkog člana, čime bi direktno podržao Radončićevu kandidaturu.


Međutim, kako inače u političkim dogovorima bh. političara često ne ide sve ko po loju, tako je i Komšić odlučio da malo zakomplicira stvari, kandidaturom i za bošnjačkog i hrvatskog člana. Postavlja se pitanje zašto je to Komšić uradio, pogotovo u svjetlu bh. političkog uređenja, jer je poznato da su dvije kandidature za članove Predsjedništva političko samoubistvo, koliko god sa tim Komšić, navodno, želi dokazati multietničnost svoje stranke.


Naravno, ovakav razvoj događa nije se svidio Radončiću i Čoviću, koji su na sastanku u Širokom Brijegu iznijeli svoje nezadovoljstvo ovom odlukom, ali ih je Komšić brzo smirio sljedećim objašnjenjem. 


Naime, već sada je poznato da je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva ispred DF-a Emir Suljagić, koji, realno, i nema velike šanse u srazu sa Bakirom Izetbegovićem ili Fahrudinom Radončićem, ukoliko ovaj napokon skupi hrabrost i obznani svoju kandidaturu. Razloga je više, ali sigurno je jedan najvažniji, a to je Suljagićeva uloga u kontroverzna projektu Domovina ispred Koalicije 1. mart.

 

Slučajno ili ne, ovaj je bivši kantonalni ministar kulture tokom obilježavanja 19. godina od stravičnog pokolja u Srebrenici, izjavio kako ova koalicija ispunila svoj zadatak, čime je najavio potvrdu svoje kandidature. Suljagić je sve vrijeme radio na tome da uđe u DF, iako je u početku, u ovoj stranici postojao veliki otklon od te ideje.

 

Kako se može očekivati da će Suljagić, zbog mjesta stanovanja prijave u FBiH ali i nekih drugih slučajeva, često biti na meti kritika medija i javnosti, procjena je da nema veliku snagu da se odupre Izetbegoviću i Radončiću, te će biti samo dodatni glineni golub  političkoj kombinatorici. DF-a. Postojale su i naznake da je Suljagić htio prihvatiti kandidaturu i dok je bio prijavljen u RS, zbog čega bi bio odbijen od strane Centralne izborne komisije, čime bi DF ostao bez bošnjačkog kandidata i automatski bi imali opravdanje za odustajanje od bošnjačkog kandidata. Međutim, prijava Suljagića u FBiH, za sada, ovu teoriju baca u vodu. Izborom Suljagića nije zadovoljan ni Radončić, pošto je poznata njegova psihološka nervoza, pa se Radončić boji da će ga Suljagić često, bez kontrole Komšića, napadati. Međutim, i Radnočića i Čovića, Komšić je umirio time što je ovaj plan odličan i dobra krinka za javnost. 

 

Međunarodni plan

 

Što se tiče hrvatskog člana ispred DF-a, tu je sve jasno, jer je Damir Marjanović, koji bi vjerovatno imao odličan izborni skor, napustio DF, radi neslaganja sa Komšićem. Tu se Komšić već podredio Čoviću, jer kandidiranje Karoline Karačić, potpredsjednice DF-a, ne znači apsolutno ništa, a vjeruje se kako će ona u skorije vrijeme i odustati od kandidature. Ozbiljni poznavaoci političkih prilika u našoj zemlji su bili spremni za ovakav scenario, jer je odavno poznato da je DF međunarodni projekat, istih onih koji su 2010. godine na vlast doveli Socijaldemokratsku partiju BiH.

 


Ali, kako se DF i SDP BiH ne mogu nikako porediti, jer je SDP je još uvijek velika stranka koja se  lako predati svoje glasačko tijelo protivnicima, međunarodni čimbenici su se u procjeni da DF može pomesti sve protivnike na predstojećim oktobarskim opštim izborima, kako sada stvari,  ozbiljno preračunali. Stoga je sada Komšiću savjetovano da sa dva kandidata za Predsjedništvo BiH pokuša oslabiti ostale kandidate za ovu instituciju, pa bi kandidiranjem Suljagića za bošnjačkog člana DF trebao smanjiti dio glasača kandidatima koji bi vodili probošnjačku politiku, poput Mustafe Cerića, Sefera Halilovića i Bakira Izetbegovića, a da se kao alternativa, ma šta god to značilo, pokuša ojačati pozicija Radončića. Kandidiranjem Karoline Karačić, Komšić želi spriječiti da se izabere probosanski Hrvat i tako Čoviću ostavi prostor za pobjedu.

 


Nevezano za sastanak u Širokom Brijegu, podrška mnogih desničarskih listova u Hrvatskoj je već vidljiva, pa se često hvale Komšić i Radončić, iako je godinama ranije dok je bio u SDP-u u tim istim medijima Komšić uvijek nazivan Alijinim Hrvatom ili hrvatskim Sejdom Bajramovićem.

 


Očigledno je da su stavovi trojice opozicinara dodatno približeni u Širokom Brijegu, iako sa njihovim stavovima i planovima nije saglasan dobar broj njihovih potencijalnih glasača.
Ostaje zanimljivo kako će, prvenstveno Željko Komšić, baš tim glasačima kojima se mjesecima kune da neće ulaziti u koalicije sa nacionalističkim strankama, objasniti sastanak u Širokom Brijegu. Već danas je putem Twittera dobio odgovor od Damira Marjanovića, koji je napuštajući stranku, na svome Twitter profilu napisao da je to zbog „nepricipijelnih dogovaranja i tajnih sastanka“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook