PREMIJER TURSKE NA PREDIZBORNOM SKUPU

Erdogan: 'Ako iko dirne Bošnjake, imaće protiv sebe 100 miliona Turaka'

Front12.07.14, 14:19h

Erdogan: 'Ako iko dirne Bošnjake, imaće protiv sebe 100 miliona Turaka'
Premijer Turske Redžep Erdogan izjavio je da bi svako ko bi na bilo koji način ''dirnuo'' Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka i poručio da se zbog toga ne treba čuditi ''kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je znak i podrška suverenitetu BiH''.

 

 

"Ako iko dirne Bošnjake, imaće protiv sebe 100 miliona Turaka! Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju bez ikakve zaštite Austro-Ugarske. To sebi nikad nismo i nećemo moći oprostiti", rekao je turski premijer na predizbornom skupu pred mnoštvom Turaka koji su ga pozdravili uz povike "Alahu Egber", prenosi Srna.

 

On je istakao da su Turci "i drugi put pali na ispitu i ostavili Bošnjake nezaštićene", prenosi "Večernji list", izdanje za BiH.

 

"Kunem vam se velikim Alahom, dok sam ja živ, ako bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe 100 miliona Turaka… I zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH", naglasio je Erdogan.

 

Zahid Gul, turski novinar blizak Erdoganu, ne vidi ništa sporno u izjavi turskog premijera.


"Danas od nekih političara u BiH slušamo kako bi željeli otcijepiti dio BiH, mislim na Republiku Srpsku, to znači opet će biti pokolj nad muslimanima, što, naravno, Turska i Erdogan nikada neće dopustiti", istakao je Gul, napominjući da Erdogan ozbiljno misli kada to govori i da to nisu samo riječi u predizbornoj kampanji.

 

On je dodao da je turski narod "izuzetno vezan uz Bošnjake".

 

"Vidite, jedan mali dio Turaka spreman je pomoći unesrećenima u Siriji, ali vjerujte mi, cijela je Turska spremna braniti Bošnjake u BiH", rekao je Gul i dodao da je više od pet miliona Bošnjaka koji žive u Turskoj na izuzetno važnim pozicijama.

 

Na pitanje da li je slanje brodova u Neum prijeteća poruka, Gul je rekao da on tu ne vidi nikakvu prijetnju.

 

"To nije nikakva prijetnja. Dolazak brodova odavno je dogovoren između turske i vlasti u BiH. Ne znam zašto od toga prave nekakvu ratnu atmosferu", rekao je Gul.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook