PISMO BH. KNJIŽEVNIKA PEN CENTRU BIH

Sidran: Šta i od koga skrivate?! Pa nije PEN Centar vaša privatna prćija!

Kultura11.07.14, 16:10h

Sidran: Šta i od koga skrivate?! Pa nije PEN Centar vaša privatna prćija!
Poznati bh. književnik i scenarista Abdulah Sidran nastavlja svoju borbu za obnovu članstva u uglednoj književnoj asocijaciji PEN Centru BiH, a kako ni nakon više od tri mjeseca nije dobio odgovor na svoj zvanični zahtjev, uputio je ovom udruženju novo pismo...

 

(Upravnom odboru, Predsjedniku UO, članovima)

 

Poštivani/e,

 

Prema instrukcijama koje mi je u pismu od 24.3.2014. godine dao predsjednik Upravnogodbora PEN Centra BiH prof. dr. Zvonimir Radeljković, uputio sam vam, 31.3.2014. godine, i poštanskim i elektronskim putem, molbu, tj. zahtjev za obnovu svoga statusa u vašoj asocijaciji.


Očekivao sam da me – poštujući elementarne principe građanske pristojnosti i u skladu sa pravilima poslovne korespondencije – obavijestite o rezultatu toga moga zahtjeva.

Prošlo je preko tri mjeseca, a da to ni na kakav način niste učinili! O prijemu novih članova ništa pouzdano nije se moglo saznati ni iz ovdašnjih medija. Shvatio sam, i zaprepastilo me to saznanje, da ste sjednicu od 19.6., na kojoj ste obavili prijem novih članova, održali bez prisustva i jednog jedinog predstavnika sredstava informisanja! Pozive za tu sjednicu, niti ikakvu informaciju o njenom održavanju, nije dobio baš ni jedan od nekoliko stotina ovdašnjih novinara elektronskih i printanih medija!


Šta ste, i od koga, sakrivali? Takvo ponašanje Upravnog odbora i kancelarije PEN-a i takav, konspirativni rad nije predviđen Satutom PEN Centra, naprotiv: taj Statut obavezuje na otvorenost i javnost rada. O razlozima za takav način rada nije upoznato ni članstvo PEN-a i poznati su samo najužem dijelu vašeg Upravnog odbora. Šta o tome možete kazati ovdašnjoj kulturnoj i ostaloj javnosti?


Kako ćete objasniti i čime opravdati šokantnu činjenicu da ni do danas, za potrebe javnosti, niste objavili ama baš nikakvo saopštenje o održavanju i rezultatima sjednice održane 19. juna, kako činjenicu da o njoj niste obavijestili čak ni vlastito članstvo?

Osim što se takvo postupanje ne može imenovati ni smatrati ničim drugim nego javašlukom, ono u sebi sadrži drzak, nevaspitan i nedopustiv prezir prema građanima i ovdašnjoj kulturnoj javnosti i uveliko opravdava i podupire javno izrečene tvrdnje o PEN Centru BiH kao o nečijoj privatnoj prćiji!


Zahtijevam od vas da me hitno obavijestite o radu i rezultatima pomenute sjednice.

 

U Sarajevu, 9.7.2014.


A. Sidran

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook