SITCOM NI O ČEMU

25 godina Seinfelda, serija koju danas niko više nije htio snimiti

Mediji07.07.14, 18:09h

25 godina Seinfelda, serija koju danas niko više nije htio snimiti
Likove su stvarali prema stvarnim osobama koje su ih tužile, ali tužbe nikada nisu dobili

Jedna od najuspješnijih serija svih vremena, prva serija ni o čemu slavi 25. obljetnicu.

 

U srpnju 1989. slavna postava okupila se prvi put na malim ekranima i promijenila značenje sitcoma zauvijek.

 

Neponovljiva gledanost

 

No nije sve počelo glatko, producenti u NBC-u pilot su proglasili neuspjehom i nisi odobrili dajnje snimanje serije. Žestoka borba producenta Ricka Ludwina omogućila je seriji da ipak krene sa snimanjem, a odluku zasigurno nisu požalili jer je svaku sezonu redovito gledalo 30 milijuna Amerikanaca, a finalnu epizodu pogledalo je nedostižnih 76 milijuna gledatelja.

 

Takve brojke danas se ne mogu ponoviti, niti bi danas prošla serija ni o čemu, kao što je bio Seinfeld, tvrde TV kritičari. Danas je najgledanija humoristična serija “Teorija velikog praska” koja u najboljim trenucima ne prelazi 20 milijuna gledatelja po sezoni.

 

Seinfeld je doživio devet sezona. Navodno Jerry nije htio prihvatiti ponudu od 110 milijuna dolara za 10. sezonu jer mu se sviđala podudarnost da su se i Beatlesi raspali nakon devet godina.

 

Problematični karakteri

Likovi u seriji većinom su nastajali prema stvarnim ljudima, prijateljima i obitelji Jerryja Seinfelda i tvorca i scenarista serije Larryja Davida. Michael Costanza, Jerryjev prijatelj prema kojem je lik Georgea dobio ime, tužio ih je za 100 milijuna dolara radi povrede privatnosti. Tužbu nikada nije dobio.

 

Lik Kramera utemeljen je na Kennyju Krameru koji je sjedio u uredu preko puta Davida. Kako je seriji porasla popularnost, pravi Kramer organizirao je izlete “Kramer Reality Tour” koje su obilazile mjesta u New Yorku koja su se često pojavljivala u seriji. Julia Louis-Dreyfus, koja glumi Elaine, nije se pojavila u pilotu, nije znala za njegovo postojanje dok nije izdan na DVD box setu 2004. godine.

 

Savjete koproducenata i uprave NBC-a David i Seinfeld nikada nisu uvažavali, bili su poznati po problematičnim karakterima, ali i vrhunskim idejama. Jedna od njih ona je da kostimografi za Kramera pripreme odjeću barem jedan broj preveliku da bi se istaknula njegova šlampavost, a za Georgea barem jedan broj premalu kako bi izgledao da mu je nelagodno i jednostavno loše.

 

Serija i glumci imaju na desetke Zlatnih globusa, Emmyja i drugih nagrada, ali nitko od njih nikada se nije približio uspjehu koji su postigli Seinfeldom.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook