OD 16. MAJA DO 5. JUNA

Izložba 'Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina' u Umjetničkoj galeriji BiH

DEPO Art16.05.14, 14:09h

U petak, 16. maja, u Umjetničkoj galeriji BiH otvara se izložba „Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina“ na kojoj učestvuju Gordana Anđelić Galić, Maja Bajević, Igor Bošnjak, Mladen Miljanović, Damir Nikšić i Nebojša Šerić-Šoba

izložba Desire for FreedomU petak, 16. maja, u Umjetničkoj galeriji BiH otvara se izložba „Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina“ na kojoj učestvuju Gordana Anđelić Galić, Maja Bajević, Igor Bošnjak, Mladen Miljanović, Damir Nikšić i Nebojša Šerić-Šoba

Izložba je nastala na poziv kustosa (Monika Flacke, Henry Meyeric Hughes i Ulrike Schmiegelt) velikog evropskog izložbenog projekta „Desire for Freedom: umjetnost u Evropi nakon 1945“, koji je započeo u oktobru 2012. godine, a čiji je nosilac Deutsches Historisches Museum iz Berlina.

Tim kustosa posjetio je Umjetničku galeriju BiH u jesen 2011. godine, upravo u trenutku kada je ova ustanova zatvorila vrata za javnost, jer je ostala bez uprave i više nije bilo mogućnosti da nesmetano obavlja svoju djelatnost. Poziv za partnersko učešće u projektu ubrzo se pretvorilo u inicijativu da se pomogne i podrži institucija i kustosi i tako je Umjetnička galerija BiH dobila priliku da postane satelit ove evropske priče i u Sarajevu organizira jedan od pratećih programa projekta.

Izložba „Desire for Freedom: Dosije Bosna i Hercegovina“ bavi se pitanjem nacionalnog identiteta i svih sloboda koje nam taj identitet (ili identiteti) uskraćuje, ograničava ili rijetko, daje. Sastoji se iz dva segmenta koji na prvi pogled djeluju napovezano, ali kada se priča iz koje je satkan“ dosije“  sagleda u cjelini, lako se uspostavlja uzročno posljedična veza.

Uz izložbu će biti organizirana predavanja i razgovor na ovu temu na kojoj će učestvovati: Monika Flacke, prof. dr. (Njemačka),  gosp. Henry Meyric Huges (Velika Britanija) i Besim Spahić, prof. dr.(BiH) 

Predavanja će biti na engleskom jeziku, a planirana su za petak,  16. maja, sa početkom u 11 sati. Ulaz slobodan.

Izložba se otvara isto veče u 19:30 sati.

Svi zainteresovani izložbu će moći pogledati do 5. juna ove godine.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook