NAKON SUSRETA S PREDSJEDAVAJUĆIM VIJEĆA MINISTARA

Vučić: U BiH sam došao kao vaš prijatelj

Front13.05.14, 13:51h

U Bosnu i Hercegovinu došao sam kao prijatelj BiH koji poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum i Republiku Srpsku i kao čovjek koji želi graditi prijateljske odnose između ove dvije susjedne zemlje - kazao je danas u Sarajevu predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom

Aleksandar Vučić i Vjekoslav BevandaU Bosnu i Hercegovinu došao sam kao prijatelj BiH koji poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum i Republiku Srpsku i kao čovjek koji želi graditi prijateljske odnose između ove dvije susjedne zemlje - kazao je danas u Sarajevu predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Vučić je jutros doputovao u zvaničnu jednodnevnu posjetu BiH u okviru koje će razgovarati s bh. dužnosnicima, obići Begovu džamiju, katoličku Katedralu i Sabornu crkvu u Sarajevu, posjetiti Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ te razgovarati s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i generalnim sekretarom Vijeća za regionalnu saradnju Goranom Svilanovićem.

Obraćajući se novinarima kazao je da je odluku da posjeti BiH donio sam, uz jasnu izjavu da ga na to nije nagovorio niko niti Evropljani niti Turci.

- Ovdje vam govorim isto kao što govorim u Beogradu, Vašingtonu, Moskvi ili Briselu i to bez licemjernog dodvoravanja. Poštujem integritet BiH i ponavljam da niko ne može uništiti BiH ili Republiku Srpsku - ponovio je Vučić.

Naglasio je da je u posjetu došao da bi se riješili manji problemi između dvije zemlje radi unapređenja ekonomske saradnje. Obavijestio je građane obiju zemalja da su one  jedna drugoj među najvažnijim partnerima, a možda i najvažniji partneri.

- U prvom kvartalu 2014.  imamo rast međusobne trgovinske razmjene u odnosu na prvi kvartal 2013. godine od 20,9 posto. Izvoz BiH u Srbiju je porastao za 28 posto, a izvoz iz Srbije u BiH za 18,1 posto. U prvom kvartalu Srbija je u BiH uvezla robe u vrijednosti od 203 miliona eura, a BiH u Srbiju 83,9 miliona eura - iznio je podatke Vučić uz ocjenu da su ove cifre rekordne u međusobnoj ekonomskoj saradnji.

Istakao je da se u BiH govorilo o problemima kada je u pitanju provođenje CEFTA-e u necarinskim barijarama posebno kod dugotrajnog postupka dobijanja dozvole za uvoz olovnih akumulatora i "mi ćemo u narednih 10 dana pokazati da želimo najbolje moguće partnerstvo s BiH i te probleme otkloniti".

Također, istaknuo je da je pred kraj proizvodna investicija bh. kompanije u Srbiji jer je Prevent grupacija zainteresirana za kupovinu livnice u Prijepolju, a iako je bilo političkih probelma da se ovo realizira Vučić očekuje da u transparetnom procesu bh. biznismeni preuzmu tu kompaniju  koja bi trebala imati oko 500 zaposlenih.

Izrazio je nadu da će se Srbiji izaći ususret u vezi s pitanjem diskriminirajućih normi koje ruše CEFTA sporazum i principe Evropske unije, a radi se o uvozu piva, vina i rezanog duhana. Bilo je govora i o licencama za građevinske inžinjere te o načinu utovara mlijeka i mliječnih proizvoda u kamione.

Razgovarano je i o stvaranju povjerenja između građana dvije zemlje te je izraženo očekivanje da se poveća priliv bh. građana iz Sarajeva i Mostara, a ne samo s teritorije Republike Srpske da dolaze u Beograd, a izraženo je i očekivanje da će slično biti i kada je u pitanju dolazak Srbijanaca u BiH.

- Za BiH Srbija je drugi najznačajniji investitor jer investicije Srbije u BiH od 2005. do 2013. godine iznose 842,4 miliona eura, a investicije bh. firmi u Srbiji u istom periodu iznose 110 miliona eura - kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da odgovori ko je zapravo Aleksandar Vučić, kazao je da je on predsjednik Vlade Srbije izabran najvećim brojem glasova u savremenoj političkoj historiji te zemlje te dodao "pri tome sam Srbin i ponosam sam na to, ponosan sam na to i sve građane Srbije i kao takav došao sam kao prijatelj u BiH poštujući njen teritorijalni integritet".

Bevanda i Vučić odbacili su novinarske navode da su imali posrednika putem kojeg je ova posjeta dogovorena, a Bevanda je naglasio da je susret dvaju dužnosnika kao i njihovih delegacija upriličen s međusobnim uvažavanjem i bez kompleksa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH posebno je naglasio da današnja posjeta predstavlja kontinuitet dobrih odnosa i standarda koji su ranije uspostavljeni na nivou dviju zemalja, a naglasio je da je današnja posjeta nastavak Bevandinog prioritetnog zadatka - jačanje regionalne saradnje.

Izrazio je nadu da će se delegacije dviju zemalja susretati
 ubuduće na određenim privrednim događanjima, što je urađeno i s predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem da bi se nastavila međunarodna saradnja.

- Mi smo susjedi i to je činjenica. Naučio sam da je susjed uvijek najbliži. Zajednička ocjena jest da treba gledati prema naprijed i zatvarati kaverne prošlosti. Zajednički zaključak je fer i čist odnos na svim područjima između nas - kazao je Bevanda.

Potvrdio je da su sugovornici razgovarali i o otvorenim pitanjima kao što su sukcesija i pitanje granice te je naglašeno da je privreda priorotet, ali i da je granica zbog blizine i komunikacije prednost uz ocjenu da iako robna razmjena ima uzlazni trend zajedničkim naporima potrebno ju je učiniti još boljom.

Bevanda je kazao  i da će se uskoro pregovarati da li će do općih izbora u BiH zakazanih za oktobar biti održana zajednička sjednica između dvije državne vlade.

Vučić trenutno razgovara s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

(FENA/dh)