uz brojne delegacije

Polaganjem cvijeća obilježan Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva

Hronika07.05.24, 15:22h

Polaganjem cvijeća obilježan Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić naveo je da je važno da buduće generacije ove događaje nikada ne zaborave.

 

Brojne delegacije s različitih nivoa vlasti, kao i članovi porodica te građani položili su danas cvijeće i odali počast na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, povodom 5. maja - Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

 

Cvijeće su, između ostalih, položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk te načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

 

Ovo spomen-obilježje svjedoči o izgubljenoj mladosti Sarajeva, o ubijenom 1.601 djetetu tokom najduže opsade jednog grada u istoriji.

 

polaganje-cvijeca

 

- Dan žalosti na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva podsjeća nas na prekinute živote 1.601 nevino ubijenog djeteta, nasilno otrgnutog od porodice i ovoga grada. Još uvijek bolno stoji činjenica da niko nije odgovarao za ovaj strašni zločin. Prekinuta djetinjstva 1.601 djeteta i bol njihovih porodica naš su trajni podsjetnik na posljedice rata i opsade glavnog grada. Ne možemo ih vratiti, ne možemo umanjiti bol roditelja i porodica, ali možemo nastojati izgraditi društvo koje neće odustati u nastojanju da se obezbijedi pravda za svako ubijeno dijete i njegovu porodicu. To je naša obaveza i odgovornost i nadam se da ćemo doživjeti dan pravde za svako ubijeno dijete – izjavio je Feni federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

 

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica istakao je velikom broju prisutne djece da je ovo spomen-obilježje simbol stradanja djece i da potvrđuje i opominje te obavezuje.

 

- Potvrđuje da je 1992. godine izvršena agresija na BiH i da su zločinci sa okolnih brda na brutalan način ubijali djecu. To je bilo sistemsko, namjerno i ciljano ubijanje djece. Ubijana su na spavanju, u školama, u potrazi za hranom i pod drugim okolnostima – kazao je Grabovica.   

 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk podvukao je također da su najmlađi sugrađani ubijani na različite ružne zločinačke načine.

 

- Ovo su najdublje rane koje me podsjećaju na period 1992.-1995. godina, kada je ubijeno 1.601 dijete. Na nama je kao Vladi KS da podržimo ovo obilježavanje i gajimo kulturu sjećanja. Zato smo i 2019. godine odlučili da 5. maj proglasimo Danom sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva – kazao je Uk.

 

polaganje-cvijeca-1

 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić naveo je da je važno da buduće generacije ove događaje nikada ne zaborave.

 

- Starijim generacijama ova sjećanja niko neće izbrisati, ali zbog naše mladosti, zbog generacija koje dolaze značajno je da se uvijek napravi jasna razlika između odbra i zla – ko je branio Sarajevo a ko ga je brutalno napao u najdužoj opsadi u savremenoj historiji. Sa ovog mjesta šaljemo poruku mira da se više nikada ne ponovi ovo zlo – poručio je Mandić Feni nakon održane manifestacije u znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

 

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook