PROŠLO JE 29 GODINA

Jedina veza opkoljenog Sarajeva sa svijetom: Sjećanje na deset ubijenih sugrađana na ulasku u Tunel Spasa

Hronika07.05.24, 14:18h

Jedina veza opkoljenog Sarajeva sa svijetom: Sjećanje na deset ubijenih sugrađana na ulasku u Tunel Spasa
Granata je ciljala upravo ljude kojima je Tunel bio jedina mogućnost ulaska i izlaska iz Sarajeva. I postigla je, nažalost, svoj cilj

 

 


Prošlo je 29. godina od kada je granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Kotorca ubila deset, a ranila 11 naših sugrađana na ulazu u sarajevski Tunel Spasa na Butmiru.


Tunel Spasa, prokopan ispod aerodromske piste između sarajevskih naselja Dobrinje i Butmira, bila je jedina veza opkoljenog Sarajeva s vanjskim svijetom. Granata je ciljala upravo ljude kojima je Tunel bio jedina mogućnost ulaska i izlaska iz Sarajeva. I postigla je, nažalost, svoj cilj ubivši tada: Aziza Fejzića, Zdravka Klačara, Bećira Kovačevića, Fahrudina Kurtovića, Mensura Smajića, Semira Smajića, Saliha Smaku, Rasemu Subašić, Vahida Šalaka i Staku Šarenac.

 

tunel-spasa-29-godina-1


U znak sjećanja na ubijene i na te najteže dane Sarajeva, cvijeće na spomen-ploču na ulasku u sada spomenički kompleks Tunela položile su delegacije Unije civilnih žrtava rata, Kantona Sarajevo i Općine Ilidža. Počast ubijenim, uz učenje Fatihe i minutom ćutnje, uz članove porodica i prijatelje, odali su i učenici Osme osnovne škole „Amer Ćenanović“ Ilidža, te Četvrte gimnazije Ilidža.


U ime Kantona Sarajevo, prigodnim riječima se obratila sekretarka Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo Azra Ivazović.


- Važno je uvijek govoriti o ovakvim, tragičnim i bolnim događajima koji su obilježili ne tako davnu prošlost Sarajeva. Važno je to činiti zbog sadašnjosti, a posebno budućnosti našeg grada i države. Važno je da generacije koje dolaze mogu svoju budućnost graditi na istini, na prepoznavanju i kažnjavanju onih koji su činili zločine, uz vječno sjećanje na ubijene, ranjene i napaćene građane našeg grada i države - istakla je u svom prigodnom obraćanju Azra Ivazović.

 


(DEPO PORTAL/ad9


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook