TRI FAZE (DO) KRAJA RATA

‘Lopta je sada u izraelskom dvorištu’: Šta podrazumijeva prijedlog za prekid vatre u Gazi?

Front06.05.24, 21:21h

‘Lopta je sada u izraelskom dvorištu’: Šta podrazumijeva prijedlog za prekid vatre u Gazi?
Primirje bi počelo u prvoj fazi, zajedno sa izraelskim povlačenjem sa koridora Netzarim koji Izrael koristi za podjelu sjeverne i južne Gaze

 

 


Izvori su za Al Jazeeru rekli da će egipatsko-katarski prijedlog na koji je Hamas pristao uključivati tri faze, od kojih će svaka trajati 42 dana.


Primirje bi počelo u prvoj fazi, zajedno sa izraelskim povlačenjem sa koridora Netzarim koji Izrael koristi za podjelu sjeverne i južne Gaze.


Druga faza bi uključivala odobrenje trajnog prekida vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.


Prijedlog također uključuje odredbu kojom se odobrava prekid blokade Gaze u trećoj fazi.


‘Lopta je sada u izraelskom dvorištu’


Zvaničnik Hamasa je rekao da je “lopta (sada) u izraelskom dvorištu” i tu sada stoji predloženi prekid vatre u Gazi – bez odgovora izraelske vlade.


Izrael je posljednjih dana naglasio da nije na istoj strani s Hamasom kada je riječ o dogovoru, te je umjesto toga jasno stavio do znanja da planira invaziju na Rafah na jugu Gaze.


I dok pojedini Palestinci slave na ulicama Gaze, rješenje zavisi od toga kakav će biti odgovor Izraela.


SAD ‘preispituje’ Hamasov odgovor


Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller kaže da će Washington “zadržati mišljenje” o Hamasovom odgovoru na sporazum o prekidu vatre dok ne bude imao vremena da ga u potpunosti pregleda.


“Mogu potvrditi da je Hamas objavio odgovor. Sada razmatramo taj odgovor i razgovaramo o njemu s našim partnerima u regiji”, rekao je.


Miller je odbio reći je li Hamas pristao na ponudu koju su odobrile SAD ili na drugu verziju prijedloga.


“Kao što znate, direktor (CIA-e) Burns je u regiji i radi na ovome u stvarnom vremenu. O ovom ćemo odgovoru razgovarati s našim partnerima u nadolazećim satima”, nastavio je.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook